2021. nov 05.

Anne (e-vel a végén!)

írta: Deles
Anne (e-vel a végén!)

733f26e57e3b2270bbb8572fd60c14b7.jpg

Rengeteg könyvből készül szörnyű filmváltozat, ezúttal egy olyat szeretnék ajánlani, amiről nem tudom, hogy így van-e, mert a könyvet nem olvastam, azonban a film, valamint a sorozat egyaránt elnyerte a tetszésemet.
Tekintve, hogy a két filmsorozat alapjául ugyanaz a könyv szolgált, a történet azonos. Anne, egy 13 éves, rendkívüli személyiségű kislány, akit tévesen örökbe fogad egy idős testvérpár. Fiút szerettek volna, hogy segítsen a ház körüli teendőkben, így hezitálnak, mi a helyes lépés, azonban végül megtartják Anne-t.
Érdemes minkét változatot végignézni, mivel a kalandok nem egyeznek meg, a filmek a hangsúlyt is másra helyezik. A korábbi feldolgozás nyugodtabb hangvételű, sokkal finomabban (meglátásom szerint az akkori kor kritikáinak, elvárásainak megfelelően) mutatja be a serdülő lányok problémáit. A Netflix sorozata könyörtelenül rámutat a még most is meglévő problémákra. Különösen arra, hogy sok ember viszonylag nehezen tudja befogadni az újat, mind személy, mind értékek szempontjából. Ha a napjainkban készült változaton rágjuk végig magunkat, rengeteg cselekedetünkön, vagy annak hiányán elgondolkodhatunk. Rájöhetünk, hogy nem sokat változott az emberiség empatikussága a 19-20. század óta. Ha a régebbi változat mellé tesszük az újabbat, annyiban rácáfolhatunk az előző állításomra, hogy most már legalább beszélni, felvetni szabad például a lelki bántalmazás problémáját, ellenben ez ellen tenni még nem sokan igyekeztek.

anne-with-an-e.jpg
Megpróbálom feldobni, de alapvetően nyers információk sorozata következik. A régebbi változat, a hat, egész estés epizódból álló televíziós sorozat részletekben készült. Az első négy 1985-től 1987-ig vette igénybe a stábot. 2000-ben, majd 2008-ban toldották meg még, további két résszel. Megan Followst láthatjuk a főszerepben.
A Netflixes sorozat mintegy harminc évvel később került vászonra. Gyanítom, a forgatások is rövidebb idő alatt lezajlottak. A főszereplő Anne-t Amybeth McNulty alakítja. Miután megnéztem a sorozatot, egyik kedvenc színészem lett, véleményem szerint kitűnően alakítja Anne karakterét.
Mindent összevetve egy próbára érdemesnek tartom a fent említett filmeket, nem csak nagyszerű színészi alakítással szórakoztathatjuk magunkat, hanem közben mély értékek fontosságán is eltűnődhetünk. Akinek megjött a kedve egy kis őszi, kuckózós filmezéshez, annak jó szórakozást kívánok!

Szerkesztette: Németh Lilla 10.C

Szólj hozzá

Programajánló