2021. nov 08.

Halloween

írta: Deles
Halloween

Mindenki tudja, hogy Halloween-kor beöltözünk, csokit osztunk és tököt faragunk. De vajon azzal tisztában vannak, hogy mi az eredete ennek az ünnepnek?

Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek október 31-én ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét". Úgy hitték, hogy ekkor tér vissza a földre azoknak a bűnösöknek a lelke, akik az elmúlt években haltak meg, és azóta állatok testében "éltek". Ezen a napon engesztelést lehetett szerezni az elhunytaknak, hogy ezáltal átkelhessenek a mennyországba. Maga a töklámpás, az ún. Jack-lámpa eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak. 

Jack a történet szerint egy iszákos, ám derűs és okos kovács volt. Egyszer még az ördögöt is megviccelte. Mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le őt onnan, miután megígérte, hogy nem kísérti többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem mehetett részegsége és csínytevései miatt, ám a pokolba sem engedték be, hiszen az ördög is haragudott rá a korábbi felültetésért, ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább ne vaksötétben kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe és azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és lassan a Halloween szimbólumává vált.

Napjainkban már inkább a bulizós része elterjedtebb. Ahogy a világon sok helyen, idén iskolánkban is megünnepeltük a magunk módján, jelmezversennyel, szekrénydíszítéssel és magával a szokásosnál kicsit több derültséggel. Ezúton is szeretném megköszönni mindenkinek, aki segítőként, versenyzőként, vagy akár csak hangulatteremtőként részt vett benne! Remélem, mindenkinek segített egy kicsit megtalálni magában az ünnep szellemét!

Szerkesztette: Gáll Boglárka

A képek készítői: Keresztényi Jázmin 9.F, Miklós Emese 9.F és Horváth Ági 9.F

szekreny2.jpg

casadepapel.JPG

monsterhigh.JPG

pestisjelmez.JPG

piros.JPG

boszivarazslo.JPG

pestismaszk.JPG

pokemberek.JPG

kereszteshadjarat.jpg

scoobidoo1.JPG

scoobidoo2.JPG

gomba.jpg

kardos.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

szekreny1.jpg

olloskezu.JPG

angyal-ordog.jpg

pikachu.jpg

 

 

 

 

Szólj hozzá

Kultúra Diákélet