2021. dec 01.

Dalok az ünnepekre

írta: Deles
Dalok az ünnepekre

Már oly sokan vártuk és ismét eljött a karácsony időszaka. De nincs igazi karácsony meglepetés nélkül. Ezúttal egy ajándékkal kedveskedünk nektek az ünnepekre, ezt mégsem tehetitek be a fa alá. Tizenöt dalt válogattunk össze, hogy felmelegítse szíveteket ezekben a hideg időkben. Hallgassátok őket úton, otthon vagy éppen iskolánk rádióján, és garantáltan feldobja majd a napotokat!
Kellemes ünnepeket és jó zenehallgatást kívánunk!

1. You're a mean one, Mr. Grinch
(Small Town Titans)
A következő szám egy feldolgozása Thurl Ravenscroft 1966-os számának. Viszont egyáltalán nem mondható kasszikus karácsonyi dalnak már a műfaja miatt sem, hiszen Hard Rock. Az ugyan ezt a címet viselő kislemez 2017 december 1-én (azaz pontosan 4 éve) jelent meg.

2. Thank God It's Christmas
(Queen)
A Queen egyetlen karácsonyi számát Bryan May és Roger Taylor írta 1984 nyarán. Érdekesség, hogy mivel akkoriban Freddie éppen Münchenben élt ezért a szám két stúdióban készült el. A zenei aláfestés Londonban, az ének pedig Münchenben. A szám az 1999-es Greatest hits III. válogatásig egyetlen nagylemezen sem szerepelt.

3. Santa Claus Is back In Town
(Elvis Presley)
A dal előadója nem más, mint a Rock and Roll királya, Elvis Presley. A legendás énekes 1957-es karácsonyi albumának nyitódala a következő. Ugyan ebben az évben kislemezként a brit karácsonyi kislemez listáján 7. helyezést ért el és olyan filmek betétdala volt, mint a 2013-as Vasember 3 és 2016-os Tapló Télapó 2.

4. Back door Santa
(The Black Crowes)
Ismét egy feldolgozás következik. A Back door Santa Clarence Carter énekesnő szerzeménye, de feldolgozta már Bon Jovi is. Ez a szám elég különleges a banda életében, ugyanis a tavalyi megjelenése előtt 11 évig nem adtak ki semmit és mint utóbb kiderült ez a felvétel is több, mint 16 éves.

5. Please Come Home For Christmas (Aaron Neville)
Ezen a listán bővelkedünk a feldolgozásokban, mint amilyen ez is. Charles Brown 1960-as blues remekművét dolgozta fel Aaron Neville 1993-ban. Nem ő az egyetlen, aki úgy döntött készít egy saját változatot a dalból. Bon Jovi ugyan azon a lemezen jelentette meg, mint amin a Back door Santa-t is, de létezik Eagles, Kelly Clarkson, John Legend, James Brown és B.B. King változat is.

6. Christmas Time
(Bryan Adams)
Következzen ismét egy Rock előadás, ami az előadó saját szerzeménye. A Kanadai Bryan Adams 1978-ban nem másnak, mint Ringo Starr-nak írta ezt a dalt, de mivel utóbbi nem szándékozott stúdióba vonulni a számmal, Adams 7 évvel később elkészítette a saját verzióját.

7. Wonderful Christmastime
(Paul McCartney)
A Wonderful Christmastime Paul McCartney száma. A dal ugyan abban az évben jelent meg a Wings utolsó albumán és a szerző II. szólóalbumán is. Az 1979-es remekműből szintén készültek feldolgozások többek között Diana Ross és a Pentatonix jóvoltából.

8. Silver Bells
(Dean Martin)
Dean Martin klasszikusait nyugodtan emlegetjük Frank Sinatra megunhatatlan karácsonyi dalaival együtt. Bár listánkon Sinatra most nem szerepel, valljuk be ők ketten a 60-as évek legnagyobb ikonjai. A Silver Bells 1966-ban született. Műfaját tekintve tradicionális pop és jazz elemeket tartalmaz.

9. Last Christmas
(Postmodern Jukebox)
Ha karácsonyi dalokról beszélünk, bátran állíthatjuk, hogy a következő dal mindenkinek benne van a top 5-ben. Erről George Michael és a Wham! gondoskodott. Szerencsétekre a Postmodern Jukebox kicsit átalakította és új szemszögbe helyezte a 80'-as évek karácsonyi korlenyomatát. 

10. White Christmas
(The Drifters)
Listánk legidősebb eleme a White Christmas. Az 1942-es dal világszerte több, mint 50 millió példányban kelt el. Hallhattuk a Télapu nyitó jelenetében és a Reszkessetek betörők-ben is. Ennek a dalnak az esetében is rengeteg feldolgozásról beszélhetünk, azonban számosságuk miatt ezzel most nem próbálkozunk meg.

11. The Polar Express
(Tom Hanks)
A polar express nem véletlenül van itt. A 2004-es film anno 3 Oscar díj jelölést kapott és begyűjtött egy Golden Globe díjat is a legjobb dalbetétért. Érdekesség, hogy az előadó (Tom Hanks) ebben a filmben 5 szerepet is magáénak tudhatott.

12. Santa Baby
(Eartha Kitt)
A most következő számot Joan Javits és Philip Springer írta. Először 1953-ban vette fel Eartha Kitt. Kylie Minogue, Taylor Swift, Ariana Grande és Madonna is feldolgozta ezt a dallamot az évtizedek során.

13. 12 Days of a Pop Punk Christmas
(Sunrise Skater Kids)
Íme egy igazi különlegesség egy pop-punk paródia egyenesen Jarrod Alonge tollából. A dal a Punk Goes Christmas része, amely november 27-én jelent meg. Az új válogatás karácsonyi klasszikusokat tartalmaz, mint például az August Burns Red, a New Found Glory, a Real Friends és mások.

14. Shake Up Christmas
(Train)
Ez pedig az amerikai Train rockegyüttes dala, amit Butch Walker és Pat Monahan írt. 2010. november 1-jén jelent meg negyedik kislemezként ötödik stúdióalbumukról, a Save Me, San Francisco-ról. A dal egy másik változata jelenik meg a banda 2015-ös karácsonyi albumán, a Christmas in Tahoe-n. 

15. Merry Christmas Everyone
(Shakin' Stevens)
Végül pedig egy örök klasszikussal zárjuk a sort. A Merry Christmas Everyone egy ünnepi dal, amelyet Shakin' Stevens walesi énekes-dalszerző vett fel. Bob Heatlie írója és Dave Edmunds producere volt, ez volt a Shakin' Stevens negyedik és utolsó kislemeze a brit kislemezlistán. 1985. november 25-én jelent meg, és abban az évben a karácsonyi elsőszámú dala volt. Azóta is számos legkelendőbb karácsonyi kollekcióban szerepel.

Szerkesztette: Kussa Richárd 12.F, Szabó Piros 10.D

Szólj hozzá

Kultúra Programajánló Hónap témája