2021. dec 03.

Válaszd az alvást!

írta: Deles
Válaszd az alvást!

Késő este van, de csak most végeztél a feladataiddal, ránézel az órára, tudod jól, hogy aludnod kéne, hiszen másnap korán kell kelned, de te mégis inkább a sorozatnézés mellett döntesz, és mire az utolsó "csak még egy rész" - nek is vége, már csak néhány órád maradt aludni. Másnap reggel pedig felteszed magadnak a kérdést, hogy miért nem az alvást választottad inkább? Bizonyára sokak számára ismerős lehet az előbbi szituáció. De mi is ez a jelenség? 

Mikor azt érezzük, hogy nem mi irányítjuk a napjainkat, érthető módon előfordulhat, hogy ezt éjszaka próbáljuk kompenzálni. 

Ha a mindennapjaid nagy részét a kötelességeid teljesítése teszi ki, úgy érezheted, hogy az énidő érdekében megéri beáldozni néhány órát az alvásból. 

Ez a probléma leginkább olyanokat érinthet, akik sokat túlóráznak, nehezen szakadnak el a munkától; szülőket, akiknek nincs elég idejük saját magukra; párokat, akik eltérő műszakban dolgoznak; stresszes diákokat, akik sosem érnek a feladataik végére, és szorongókat, akiket elméjük nem hagy nyugodni.  

Néhányan azt gondolhatnák, hogy meg tudnak birkózni egy kis fáradtsággal, viszont ez nagyon káros az egészségre, hiszen a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás hiánya rossz hatással van az általános teljesítményre, a figyelemre, a memóriára, a lelki egyensúlyra, a testi jóllétre és a mentális egészségre. 

De mit tehetünk ellene? 

Teljesen érthető, ha te is sokszor követed el ezt a hibát, azonban fontos hogy felismerd a problémát, és megpróbáld kezelni. 

A cél, hogy kisebb-nagyobb változtatások bevezetésével visszanyerd az irányítást és a szabadságérzeted. Szabj határokat, hogy az énidőt be tudd iktatni a nappali órákba, ennek érdekében pedig keress kreatív megoldásokat, például olvass ebédszünet közben.  

A lényeg, hogy végül kialakíts egy olyan napirendet, melyben fenntarthatóan kielégülnek az igényeid, és szabadnak érezheted magad. 

 

Szerkesztette: Heimpold Zsófia 11.A 

Szólj hozzá

Elme és lélek