2021. dec 20.

Szimpátia vagy empátia?

írta: Deles
Szimpátia vagy empátia?

kep_1.jpg

Te tudod melyik hasznosabb?

Gyakran összezavarodunk, ha segíteni szeretnénk egy szorult helyzetben lévő társunknak és nem is tudjuk pontosan vajon mit tudnánk tenni, hogyan javíthatnánk a körülményeken. Röviden? Sehogy. Ugyanis, az igazság az, hogy a válaszok ritkán enyhítik a gondok súlyát. Ami segíthet, az a kapcsolatteremtés.

Az empátia kapcsolatot, míg a szimpátia távolságot teremt. A kapcsolatteremtés ebben az esetben egy nehéz választás, mivel ahhoz, hogy kapcsolódhassunk valakihez, kapcsolódnunk kell valamihez magunkban, ami ismeri azt az érzést. Az empátia sikerének több alappillére van. A Nézőpontváltás, az a képesség, hogy a másik szemével lássunk, vagy elismerjük, hogy az ő szemszögéből neki igaza van. Nem ítélkezni, ami lássuk be nem mindig olyan egyszerű. És Mások érzelmeinek felismerése és ennek kommunikációja.

Amit időnként teszünk igazán nehéz történeteket hallva, az a jobb színben feltüntetés.
Ilyenkor kezdünk el nézd-a-jó-oldalát-ozni. Például:
„Félek, megcsal a párom.” – „Neked legalább van valakid.”
„Elvetéltem.” – „De legalább tudod, hogy képes vagy teherbe esni.”
„Túlterhelt és teljesen tehetetlen vagyok, nem tudom milyen irányba tanuljak tovább. –
„Neked legalább van lehetőséged tanulni.”
Ismerős?... Szinte mindenki tapasztalta már a jelenséget mindkét oldalról.

A szimpátiával az a probléma, hogy 3 tényezőn alapul, amelyek rontják és meghosszabbítják a szenvedő rossz helyzetét. A Szánalom: amikor együttérzünk, hozzáadjuk saját bánatunkat, félelmünket, bosszúságunkat, szánalmunkat a másik személy érzéséhez. És bár kevésbé érzi magát magányosnak, az, hogy mi csatlakozunk hozzá megerősíti benne, hogy a szánalom valódi és rossz. Az Áldozati státusz: nem meglepő, hogy amikor az embereket áldozatként kezeljük, úgy is fognak viselkedni. És az Egyetértés, ami csak a „gödör” falait teszi még félelmetesebbé. A szimpátia mindig ugyanúgy végződik. Egy zavaros mentési kísérlettel, ami szinte mindig kudarcot vall. Mert legbelül nem akarjuk, hogy megmentsenek minket, azt
akarjuk, hogy igazunk legyen.

Összefoglalva, a szimpátia valóban jól tud esni egy kicsit, de amikor a megoldásról van szó, csak az empátia képes arra, hogy valakit újra talpra állítson. Azzal, hogy visszatükrözzük az érzéseket, amit észlelünk a másikon, megmutatjuk neki, hogy valóban megértettük őt. Azáltal, hogy egyszerű szavakkal visszatükrözzük körülményeit, segítünk neki visszalépni és visszanyerni a perspektívát, és ami még fontosabb, azt a hitet, hogy saját helyzetét maga is meg tudja oldani, ráadásul önerőből.

És egy kis plusz tartalomnak két rövid animációs videó, hogy még jobban meg tudjátok érteni a két fogalom közti különbséget:
https://youtu.be/1Evwgu369Jw - Dr. Brené Brown az empátiáról
https://youtu.be/1f0eSejlzLo - Dr. Paul Furey - Hogyan működik az empátia- és a szimpátia nem

Szerkesztette: G.E.L. 11.A

Szólj hozzá

Elme és lélek