2022. jan 10.

Fresh start: avagy „ez az év más lesz (?)”

írta: Deles
Fresh start: avagy „ez az év más lesz (?)”

Sok ember tesz újévi fogadalmakat, határozza el, hogy mostantól minden más lesz és készül drasztikus változásokat hozni az életébe. Mindezt arra alapozza, hogy az új év a lehetőség az újrakezdésre, a céljai megvalósítására.

Jövök azonban én, a szkepticista és felteszem azokat a kérdéseket, amik talán mélyen belül mindenkiben felmerülnek. Miért hozna egy másik dátum valós változásokat az életünkbe? Ha az elhatározás eddig nemvolt elég erős bennünk, hogy lépni merjünk, miért változna meg éjfél elmúlásával? Ugyanis szerintem az egész kulcsa ebben rejlik. Ha valaki valóban újítani szeretne az életen, régi szokásokat elhagyni vagy újakat teremteni, akkor ahhoz csakis saját magában lelheti meg a kellő motivációt és erőt. Az élet legtöbb helyzetében a változás csakis rajtunk múlik, ha igazán akarunk valamit, akkor azért meg is kell dolgozni. Semmi sem lesz attól könnyebb, hogy a következő évben állunk neki a céljaink megvalósításának, sőt, csak tovább halogatjuk őket. Hányszor gondolunk arra újév előtt, hogy „majd jövőre”? Igazából ezzel csak magunknak ártunk, ha akkor és ott elhatároznánk magunkat, sokkal hamarabb enne eredménye a törekvéseinknek.

Hangsúlyoznám azt is, hogy ha valamihez nem éreztünk eddig kellő motivációt, akkor ezt a következő év sem fogja elhozni. Nem leszel attól következetesebb, hogy egy évvel későbbi dátumot írsz, nem tartasz ki tovább, sőt, általában hamarabb feladják az emberek. Hisz ha eddig nem tettél az adott dologért, az újévi fogadalmadba való görcsös kapaszkodás sem fog segíteni az ügyön. Csak hamarabb feladod, ha valami olyanba kényszeríted bele magad, aminek az elkezdésére igazából még nem állsz készen.

Összességében azt gondolom, hogy nem rossz dolgok a fogadalmak, gyökeresen meg tudják változtatni egy ember életét, de ezeket ne kösd az új évhez. Vágj bele akkor valamibe, mikor igazán szeretnéd és úgy érzed, itt az ideje a változásnak. Ha ez egy random áprilisi szerdán jön el, akkor hajrá, csináld. Ha pont újévkor, sok sikert hozzá, de ne azért kezdd el, mert már „muszáj”, hanem mert őszintén szeretnéd. Ha pedig valamit meg akarsz valósítani, nem kell vele sehová se rohannod, haladj vele akkora lépésekben, amekkorákban neked kényelmes.

 

Szerkesztette: Dorogi Lili 10.C

Szólj hozzá

Hónap témája