2022. jan 17.

5 Szeretetnyelv

írta: Deles
5 Szeretetnyelv

„A szeretet nyelve egyetemes, ám ahányan vagyunk, annyiféle nyelvjárását beszéljük.” 

Valószínűleg sokatok hallott már az 5 szeretetnyelvről. De ha mégsem így volna, íme egy kis gyorstalpaló.

A szeretetnyelvek olyan módok, ahogyan az ember kifejezi és megéli a szeretetét. A kategóriák elkülönítése Gary Chapman nevéhez fűződik. Az 5 kategória: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek és testi érintés.

1. Elismerő szavak

Az elismerő szavak verbális megerősítést nyújtanak számodra. Ezek jelenthetnek dicséreteket, naplózást és a saját gondolataid leírását is. Ajánlott lehet a hálanapló vezetése és a pozitív „self-talk”. Ezen kívül szereted, ha megköszönik a munkádat és kifejezik hálájukat irántad.

2. Minőségi idő

Ez a kategória az osztatlan figyelem nagyra értékelését jelenti. Ha ebbe a kategóriába tartozol, akkor élvezed a tartalmas és hosszú beszélgetéseket és az együttlétet a szeretteiddel. Sokat jelent számodra a közösen végzett bármilyen tevékenység egy jó társasággal.

3. Ajándékozás

Ha a legtöbb szeretetet akkor érzed, amikor ajándékot kapsz, kétség nélkül ez a szeretetnyelved. Ez kifejezi, hogy gondoltak rád akkor is, amikor nem voltak veled. Ráadásul még jelentősebb az ajándék, ha ismernek annyira, hogy pontosan tudják mire van szükséged, mi csal mosolyt az arcodra.

4. Szívességek

Ha a mottód, hogy a tettek többet mondanak a szavaknál, akkor a szívességek szeretetnyelvét beszéled. Számodra a kisegítés a konyhában, a tanulásban, a takarításban sokkal többet jelent, mint egy szóbeli dicséret vagy egy „Köszönöm”.

5. Testi érintés

Ha odavagy a nagy ölelésekért, a bújásokkért és sokat cirógattak gyerekként, nem kérdés, hogy a testi érintés közvetíti számodra a legtöbb érzelmi energiát. Abszolút feldobja a napodat, ha egy öleléssel köszöntenek reggel vagy ha összekulcsolt kezekkel sétáltok a pároddal.

 

Ha még ezek után sem vagy biztos a szeretetnyelvedben, akkor itt egy kitölthető teszt a számodra.

Szeretet-nyelv teszt - Minden Ami Önismeret (mindenamionismeret.hu)

Szerkesztette: G.E.L. 11.A

Szólj hozzá

Elme és lélek