2022. feb 14.

Februári Zeneajánló

írta: Deles
Februári Zeneajánló

„Valentin nap”

Van, akinek ez a nap a legtökéletesebb, mert ilyenkor a párjával még a szokásosnál is több időt tölt együtt és végre meglepik egymást valamivel. Mások pedig ezen a napon inkább csak arra gondolnak, hogy hajthatnak végre egy tökéletes tömeggyilkosságot anélkül, hogy utána büntetésben részesülne. Az viszont biztos, hogy ezen a napon mérhetetlen mennyiségű szerelmes számot kell végighallgatni. Ez okból kifolyólag most én is összeszedtem párat a hatvanas évek legikonikusabb szerelmes dalaiból.

 3a8266c7b2a6091214c0a83e2c502794_d49afe6e3b4eb7cadfe308837303ec67.jpg

  1. Somethin’ Stupid – Nancy Sinatra, Frank Sinatra

Bár valószínűleg abban a hitben éltetek, hogy ez a dal egyenesen Frank Sinatra tollából származik, el kell keserítselek benneteket. Még csak nem is ő az eredeti előadó. A „Somethin’ Stupid” 4 hétig volt a Billboard Hot 100-as lista első helyén és ez volt az első dal az USA-ban, ami azonnali sikereket ért el egy apa-lánya páros előadásában.

 

  1. Oh, Pretty Woman – Roy Orbison

Nem véletlenül cseng ismerősen a szám címe, ugyanis 1990-ben készült egy film is Richard Gere és Julia Roberts főszereplésével, ami szintén ezt a címet viseli. Ezt a számot Orbison felesége ihlette, valamint Orbison szerzőtársa, aki kijelentette, hogy: „Egy csinos nőnek soha nincs szüksége pénzre.”

 

  1. Be My Baby – The Ronettes

Egyelőre maradunk a filmekből ismerős dallamoknál. Ez a szám szólt ugyanis a Dirty Dancing című film nyitójelenete alatt. A dal először 1963-ban jelent meg kislemez formában, de rá egy évre már a Presenting the Fabulous Ronettes című albumukon is szerepelt.

 

  1. My Girl – The Temptations

Ez a 64-es alkotás a The Temptations legikonikusabb, legismertebb száma. A jellegzetes kezdését szinte bárhol a világon felismerik és hát valljuk be, nem hangzik rosszul az sem, hogy 1998-ban bekerült a Grammy Hírességek Csarnokába.

 

  1. At Last – Etta James

Az „At Last” listánk legidősebb egyben utolsó száma. 1960 novemberének közepén jelent meg és 10 hónapon keresztül tartott a rögzítési folyamat. Bár a listán szereplő dalokhoz képest nem ért el olyan kimagasló eredményeket, azért elmondhatjuk róla, hogy megérte a fáradozásokat, hiszen az album (aminek címadója is) a Rolling Stone minden idők 500 legjobb albuma listáján a 119. helyen áll.

Szerkesztő: Szabó Piros 10.D

Szólj hozzá

Kultúra Programajánló Hónap témája