2022. már 02.

Márciusi Zeneajánló

írta: Deles
Márciusi Zeneajánló

A tavasz sok mindennek a jelképe. Többek között a fiatalságé, szerelemé és ünnepségeké. Számomra a tavasz elsősorban mindig a népzenéről szólt éveken keresztül. Ilyenkor voltak a néptáncos fellépések, a citera koncertek és a népzenegyűjtők emlékkoncertjei.

Most tehát csak és kizárólag magyarok által szerzett dalokat gyűjtöttem össze.
11.jpg

  1. Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák (Rackajam) – Steel-Verbunk

Ferenczi Györgyről tudni kell, hogy a világ egyik (ha nem a) legjobb szájharmónikása. A magyar blues és rock úttörője, de előszeretettel játszik funky-t, hip-hop-ot is, valamint eddig több, mint 270 stúdiólemezen működött közre. A Steel-Verbunk a Kelet-Nyugat című albumon jelent meg, ami félig Amerikában készült (egészen pontosan Nashville-ben). Tökéletes ötvözete a country-nak és a magyar népzenének.

 

  1. Góbé – Szivárvány

A Góbé sajnos ma már nem koncertezik abban a felállásban, ahogy ez a szám készült, mert 2015 ót a zenekar majdnem fele lecserélődött (többek között a frontember is). A Góbé Zenekar mindenféle megkötések nélkül játszik „népi popzenét”. A szivárvány a zenekar második, „Ez van!” című albumán jelent meg.

 

  1. Resti Kornél – Ady Bandi: Víg úrfiak bora

A négy tagú feltörekvő együttes iskolánk diákjaihoz hasonlóan szereti igévé formálni a főneveket, csak ők nem spárni, hanem restülni járnak, méghozzá nem kisebb irodalmi géniuszokkal, mint Ady Bandival, Kosztolányi Dezsővel, Weöres Sándorral és egyéb kortytársakkal.

 

  1. Csík Zenekar – Csillag vagy fecske

A magyar alternatív dalköltészet legikonikusabb műve az alábbi alkotás, ami a Kispál és a Borz keze munkáját dicséri. Bár az eredeti dal is kifogásolhatatlan és költői eszközökben gazdag, a szívemhez sokkal közelebb áll a Csík Zenekar feldolgozása, ami szerintem határozottan könnyedebbé varázsolja a művet.

 

  1. Queen – Tavaszi szél

1986 márciusában (36 éve) hazánkban járt a Queen. A koncert bár lassan indult be, mégis minden idők legemlékezetesebb fellépése lett a Népstadionban. Freddie Mercury ugyanis elénekelte az egyik legszebb és legismertebb magyar népdalt, amivel sikeresen belopta magát több, mint 10 millió ember szívébe.

 

  1. Dé:Nash – Oroszok a házban

Nem tavaszi, nem népies, mégis nagyon aktuális. Bármennyire is azon a véleményen vagyok, hogy Dé:Nashnek semmilyen énekhangja nincsen, el kell ismerni, hogy tartalmas és tanulságos szövegei vannak

Szerkesztő: Szabó Piros 10.D

Szólj hozzá

Kultúra Programajánló Hónap témája