2022. ápr 27.

Vakvezető kutyák világnapja,

írta: Deles
Vakvezető kutyák világnapja,

avagy a mentális egészség és a kisállatok

 blind-woman-838x525.jpg

A vakvezető kutyák világnapját minden évben április negyedik szerdáján tartják, ami idén április 27-ére esik. A világnap célja, hogy elősegítse a komoly munka ismertségét és elismertségét.

A vakokat vezető kutyák létezéséről már időszámításunk szerinti 79-ből vannak emlékeink. A pompeii ásatások során találtak a vakok segítésére használt vezető kutyákat ábrázoló festményeket.

A vakvezető kutyák intézményesített kiképzése az 1900-as évek elején kezdődött. A II. Világháború megvakult veteránjai között széles körben alkalmaztak vakvezető kutyákat. Magyarországon – hivatalosan- 1979 óta zajlik vakvezető kutya kiképzés.

 gdb-guide-dog-puppies-in-training.jpg

De milyen más módon vannak még ránk hatással kiskedvenceink?

Első sorban, mint ahogyan azt sokan tapasztalják, háziállataink feltétel nélkül szeretnek minket. Semmi mást nem követelnek tőlünk, mint törődést és szeretetet. Ezért is mondják őket a leghűségesebb társaknak, akiket valaha is magunk mellett tudhatunk.

A kedvenceinkkel való foglalkozás segít egy hatékonyabb napi rutin kiépítésében. A velük való játék vagy séta megnöveli a fizikai mozgásmennyiségünket, ami csökkenti a stressz és a szorongás mértékét. Továbbá redukálják a depresszió kialakulásának esélyét, fokozzák az önbizalmat és azonnali jókedvvel árasztanak el minket a társaságukkal.

10097285_localish-agd4228-guidedogfoundation-wabc-vid.jpg

Kisállatok konkrét helyzetekben levő embereket is segítenek. Például az ADHD-vel rendelkezők számára a napi rutin kialakítása jelent előnyt. Sok ADHD-s túlmozgásos - főleg a gyerekek - emiatt a szőrös társakkal való játék segít megszabadulni a felgyülemlett energiától.

Autizmus jeleit mutatóknak is sokat segíthet egy kiskedvenc tartása. Az állatok olyan feltétel nélküli kapcsolatot jelentenek, ami segít a társadalmi készségek és a bizalom kialakításában.

Egyszóval, ezer és megannyi pozitív hatása van annak, ha valakit minden nap vár otthon egy négylábú házikedvenc. Ezekre a tapasztalatokra emlékezünk a vakvezető kutyák világnapján, amikor kimondottan a sötétben való eligazodásban segítő ebeknek adunk hálát.

 

Szerkesztette: Gazdag Emma 11.A

Szólj hozzá

Hónap témája Elme és lélek