2022. máj 25.

Miért tartsunk szobanövényeket?

írta: Deles
Miért tartsunk szobanövényeket?

Ma már az emberek nagy része a városban él, távol a természettől, így a növények szerepe is fontosabbá vált. a szobanövények többek egyszerű dekorációs elemeknél, fizikai és mentális egészségünk megőrzésében is nagy segítséget nyújthatnak számunkra.

A növények segítenek elkerülni bizonyos betegségek kialakulását. Egészségünk szempontjából nagyon fontos a megfelelő beltéri levegőminőség (IAQ), melynek összetevői közé tartozik például a por, penészgombák, spórák, kültéri levegőből beszivárgó anyagok. A nem megfelelő beltéri levegőminőség akár krónikus vagy akut betegségek kialakulásához is vezethet.

A gyenge IAQ egyik legjellemzőbb mutatója az úgynevezett sick building syndrome ( beteg épület tünetegyüttes), melynek tünetei lehetnek: szem-, orr- és bőrirritáció, allergia, légzési diszfunkció, fejfájás, fáradtság, anyagcserezavarok. A szobanövények azonban megtisztítják a levegőt a különböző szennyeződésektől, ezzel csökkentve a betegségek kialakulásának esélyét.

 Emellett a növények segítenek megőrizni mentális egészségünket is. Egy vizsgálat során azok a vizsgahelyzetben feladatszorongást átélő személyek, akiknek növényekről készült képeket mutattak, pozitív érzelmeik fokozódásáról számoltak be, ellentétben azokkal, akiknek városok képeit mutatták.

 A növények csökkentik a pszichés stresszt, a szorongást, javítják a hangulatot, a kognitív funkciókat, a feladatteljesítést, a koncentrációt és a memóriát; fokozza a kreativitást, a munkával való elégedettséget.

 A szobanövények valóban jó hatással vannak a fizikai és mentális állapotunkra, így akár otthonunk mellett a munkahelyünkön is nagy hasznunkat vehetjük a nyugodtabb légkör megteremtése érdekében.

 

Néhány példa:

A levendula hangulatjavító és nyugtató hatású, segíti az elalvást

A rozmaring és a gardénia illata javítja a közérzetet és a memóriát, oldja a szorongást, segít álmatlanság esetén.

A citromfű alvásjavító es szorongásoldó hatású

 

Szerkesztette: Heimpold Zsófia 11.A

Szólj hozzá

Elme és lélek