2022. máj 26.

5 Félreértett pszichológiai kifejezés

írta: Deles
5 Félreértett pszichológiai kifejezés

Sokunkat érdekelhet a pszichológia tudománya, akár szakmaként, akár csak érdekességként. Azonban van pár kifejezés, amit még gyakran filmekben is rosszul használnak és bár nagyon elterjedtek, nem fedik a teljes igazságot. Íme 5 ilyen fogalom:

  • Skizofrénia

Bár nagyon könnyelműen használjuk a skizofrénia kifejezést, gyakran összekeverjük a Disszociatív identitászavarral. A különbség az, hogy a skizofrénia téveszméket, hallucinációkat, zavart beszédet, szétesett viselkedést takar. Viszont, nem jellemző, hogy a személy identitása 2 vagy több személyiségállapotra bomlik, amely az énérzet megszakadásával jár.

 

  • Pszichopátia

Erről a szóról bizonyára sokatoknak a sorozatgyilkos karakterek ugranak be. Annak ellenére, hogy eleinte börtönpopuláció volt a pszichopátia kutatás alanya, a két fogalom nem teljesen fedi egymást. Léteznek nem pszichopata sorozatgyilkosok, és bűnözői hajlamok nélküli, pszichopatikus vonásokkal rendelkező egyének.

 

  • Depresszió

Bizonyára ti is sokszor mondjátok, hogy „Teljesen depis vagyok” vagy „Olyan depisnek érzem magam”. De valójában a depresszió egy elég komoly hangulatzavar, amely számtalan területen (fizikai, gondolkodási, érzelmi, viselkedéses) átható negatív befolyással bír. Ezért, a depresszió jóval több, mint szomorúság, akár öngyilkossághoz is vezethet.

 

  • Pozitív pszichológia

Ez a negatív érzések hiányát jelenti, nem? Hát nem! A pozitív pszichológia tudtában van a negatív érzésekkel, azonban a fókuszt a problémák, betegségek helyett, a mentális jólléthez vezető tényezőkre helyezi.

 

  • Álomértelmezés

Sokan az álomszimbólumokat az álomfejtéssel azonosítják, ami egy bizonyos szótár alapján történik. Az álmoskönyvek azonban nem ragadják meg az álom keletkezésének kontextusát, ahogyan azt sem veszik figyelembe, hogy a személy tudatalattijában hogyan működik a szimbólumképzés, vagy, hogy az univerzális szimbólumok milyen különleges jelentéstartalmat kapnak.

Te milyen kifejezéseket hallottál már tévesen használni? Küldd el nekünk, hogy megírhassuk a folytatást!

Szerkesztette: G.E. 11.A

Szólj hozzá

Elme és lélek