2022. jan 19.

Jövőm, álmom, céljaim

írta: Deles
Jövőm, álmom, céljaim

Kiskoromban a 18 évesekre felnézve ambíciókkal és tervekkel teli, magabiztos, életre kész felnőtteket láttam. Azonban ezen bizonyos „felnőtt” kort elérve csak egyre bizonytalanabbá váltam a jövőt illetően. Akarok-e egyáltalán egyetemre menni? És ha igen, mégis mire? Végül is hova máshová mehetnék, az egyetemi végzettség egy elvárt dolog a családunkban. De álljunk csak meg egy pillanatra. Miért is?

 Miért jelent annyi mindent egy papír? Egy olyan papír, amivel lehetséges, hogy semmire se mész a jövőben. Persze, jó lehet látni a szüleid mosolyát, miközben a frissen szerzett diplomáddal pózolsz a rokonok telefonjainak, de te valóban örülnél neki? Örülnél annak a papírfecninek? Tudod majd egyáltalán, hogy miért ezen szakot választottad, vagy csak úgy gondoltad, hogy megcsinálod, aztán csak lesz belőle valami? Ha a válaszod ezen kérdésre az volt, hogy biztosan tudni fogod választásod okát, hiszen határozott céljaid vannak a jövőre nézve, akkor gratulálok, azon csoportba tartozol, akiknek már csupán a tanulásra kell koncentrálni és nyomás, előtted az élet, csináld! Viszont, ha fogalmad sincs mit kezdj magaddal, esetleg kételyeid vannak a témát illetően, üdvözlet a klubban, van még hely, nyugodtan csücsülj le, ez a cikk rólad szól. 

 Az egyetem napjainkban egy elég alapvetőnek gondolt állomás az ember életében, pedig nem feltétlen nélkülözhetetlen. Számos munkaterületen lehetséges középfokú végzettséggel tovább haladni. De nyilvánvalóan ehhez is szükséges valamely csekély tudás arról, hogy milyen hivatást választana az ember magának, hol helyezkedne el szívesen. Ezt mindenképp a témában történő kereséssel érdemes elindítani. Ajánlott magunkkal kezdeni a folyamatot. Elhatározni magunkat, leülni egy székre és átgondolni, hogy miben vagyunk jók, milyen visszajelzéseket kaptunk másoktól egy-egy képességünkre, mit szeretünk csinálni, miféle munkával töltjük legszívesebben a szabadidőnket, és miként tudnánk elképzelni magunkat. Majd ezt követően felmenni az internetre, felütni egy érdekelt szakterületet, munka ötletet és utánaolvasni. Ha ezek után az egyetemi továbbtanulást választod, akkor még magát az intézmény épületét is meg kell határozni. Ezt az internet segítségével könnyen megteheted. A Felvi.hu-n minden választható szak fent van, ponthatárokkal, egyetemekkel, lehetséges munkaterületekkel és a diploma eléréséhez szükséges követelményekkel együtt. De semmi probléma nincs azzal, ha esetleg hosszas gondolkodás után se jut eszünkbe semmi, amivel szívesen foglalkoznánk. Kérhetünk segítséget tanárainktól, családtagjainktól, vagy akár barátainktól is. A lényeg, hogy ismerjen minket az illető, akitől tanácsot kérünk és ne helyettünk döntse el céljaink, csupán segítsen a megtalálásukban. 

 Az okozhat még problémát, hogy bár találtunk egy tetsző szakot, munkát, amit esetleg el is tudjuk képzelni hivatásként, ennek ellenére felmerül bennünk egy kérdés. Mi történik, ha meggondolnánk magunkat később? Mi van, hogyha nem időközben rájövök, hogy mégse a választott dologgal foglalkoznék? Semmi. Megannyi ember végzett már el úgy egyetemet, szerzett diplomát, kezdett neki egy karriernek, hogy végül mégse az lett a végső hivatása. És ezzel semmi probléma nincs. Változunk az évek alatt, folyamatosan alakulunk. Honnan tudhatnánk mit akarunk majd pár év múlva? De az újratervezéssel nincsen semmi gond, nem kell tőle félni. Tulajdonképpen minden nap kicsit újratervezzük az életünket, mégse történik semmi katasztrófa. Tehát, ha csupán attól félsz, hogy a most kiválasztott céljaid pár év múlva nem egyeznek majd, próbálj meg nem erre gondolni. Válassz olyan pályát, amire jelenleg élvezetes célként tekintesz, és soha ne félj változtatni rajtuk. Ez a te életed, éldd ennek megfelelően! 

Szerkesztette: Tóth Viktória 11.F

Szólj hozzá

Elme és lélek