2022. máj 09.

Májusi Zeneajánló

írta: Deles
Májusi Zeneajánló

 1f11c85de7ae7c613ff3fd09a7fa647f.jpg

Kis koromban sokat szólt nálunk metál/hard rock (Deep Purple, Led Zeppelin, Nightwish, AC/DC). Bevallom nem nagyon élveztem. Nem értettem mi olyan jó a gitárszólókban, és a folyamatos dübörgésben... Aztán elkezdtem én is csápolni... Bár a lejátszási listám jóval rövidebb, mint mondjuk édesapámé és nem is hallgatom olyan gyakran, de összegyűjtöttem pár kedvencemet.

 

 

Black Sabbath – Children of the Grave

Black Sabbath. A metál zenemegalkotója. Számos őrültséget követtek el karrierjük során, de hát jó volt a menedzsment és azért sokakban megragadt a 60-as évek nyáltengerével tökéletesen szemben álló hangulat, amit az 1970-ben berobbanó együttes létrehozott. Dalszövegeik miatt rendszeresen kaptak meghívást boszorkánytalálkozókra, fekete misékre, vagy csak szimplán temetőkbe... Véglegesen 2017-ben bomlottak fel.

 

Judas Priest – Breaking the Law

Birmingham metálzenészekben gazdag vidékén született meg a Judas Priest is (mint a Black Sabbath, csak egy évvel később). Bár minden idők egyik legnagyobb metálbandájaként tartják számon az együttest, 1980-ig komoly problémákba ütköztek (minimális volt a lemez eladás), de végül még a Live Aid-re is eljutottak, szóval megérte várni. A zenekar a mai napig aktív.

 

Iron Maiden – Run to the Hills

Ez a szám a legesleg számomra, ha nem időrendben lennének az előadók, 100% hogy ezzel kezdtem volna, de hát fő, hogy a koncepció megmaradjon. Egyszerű szöveg, fülbemászó refrén, mi kell még? Kabalájukról Eddie-ről, aki szinte minden albumborítón és merch-en szerepel, remek illusztráció van a második emeleti kiállításon.

 

Ossian – Acélszív

Igazi rocker himnusz, mely Maróti Zoltán és Paksi Endre kezeinek munkáját dícséri. Első stúdióalbumuk is ezt a címet viseli. Érdekesség, hogy ez volt az első metál album, amit nem a Pokolgép készített (addigra már 2 album és 3 kislemez is volt, utóbbiakon egyébként Paksi Endre basszusgitározott és énekelt is).

 

Metallica – One

Kicsit nyugodtabb, de kihagyhatatlan ballada az amerikai bandától. Az 1989-es szám volt az első a banda történetében, ami felkerült a Billboard hot 100-as listájára és azóta is a koncerteken legtöbbet előadott dal. Különböző elismeréseket is bezsebelt a szám, többek között a benne lévő gitárszóló, „minden idők 7. legjobbja” a Guitar World olvasói szerint, a Gibson szerint pedig a 8. legjobb heavy metal dala.

 

Guns’n Roses – Welcome to the Jungle

A debütáló album legismertebb száma és hála Slash-nek (a szólógitárosnak) azt is tudjuk, hogy ez volt az első szám, amin ténylegesen együtt dolgoztak és mindenki benne volt. Az album kijövetele után majdnem egy évig nem történt semmi, de aztán lejátszották (egyetlen egy alkalommal) az MTV-n (vasárnap hajnali 4-kor) és tömegesen kezdtek el rajongani értük. A dal Seattle-ben íródott, Los Angelesről szól, egy hajléktalan ihlette és New Yorkban forgatták a klippet.

 

 Szerkesztette: Szabó Piros 10.D

Szólj hozzá

Programajánló