2022. máj 24.

Douglas Adams emléknap

írta: Deles
Douglas Adams emléknap

galaxis_utikalauz_stopposoknak_ke_p.jpeg

Miért is fontos, hogy legyen ma nálad törülköző? Erre ad magyarázatot a Galaxis útikalauz stopposoknak. NE ESS PÁNIKBA!

“Törülköző: A lehető leghasznosabb dolog, amit csak magával vihet a csillagközi stoppos. Egyrészt komoly gyakorlati értéke van: beletakarózhatunk, hogy meleghez jussunk, míg átugrándozunk a Jaglan-Béta hideg holdjain; heverhetünk rajta, míg a Santagrinus-V ragyogó, márványhomokos tengerpartjain szívjuk a sűrű tengeri levegőt; felvitorlázhatjuk vele minitutajunkat, míg lefelé sodródunk a lassú, lomha Moth folyón; takarózhatunk vele, miközben Kakrafoon sivatagainak vörös csillagai ragyognak ránk; megnedvesíthetjük és fegyverként használhatjuk kézitusában; fejünkre tekerhetjük, hogy távol tartsuk a mérges gőzöket, vagy hogy elkerüljük a Traal bolygó Mohó Poloskapattintó Fenevadjának pillantását (észvesztően ostoba állat, azt hiszi, ha te nem látod őt, ő sem lát téged – annyi esze van mint egy cipőtalpnak, de nagyon-nagyon mohó); veszély esetén vészjelzéseket adhatunk vele, és természetesen beletörülközhetünk, ha még elég tiszta hozzá.
Másrészt, és ez a fontosabb, a törülközőnek roppant pszichológiai jelentősége van. Miért, miért nem, ha a strag (strag: nem stoppos) észreveszi, hogy a stopposnak van törülközője, azonnal föltételezi, hogy fogkeféje, arctörlője, szappana, doboz kétszersültje, kulacsa, iránytűje, kötélgombolyagja, szúnyogriasztója, esőkabátja, űrruhája stb. is van. Sőt a strag boldogan odakölcsönzi a stopposnak a felsoroltak vagy egy tucat egyéb tétel bármelyikét, melyet a stoppos véletlenül „elvesztett”. A strag úgy gondolkodik, hogy aki széltében-hosszában bejárja stoppolva a galaxist, nomádul és csövezve él, hihetetlen nehézségekkel néz farkasszemet, és győz, és még azt is tudja, hogy hol a törülközője – az igazán olyan valaki, akit komolyan kell venni.”

És hogy miért pont ma cipeli magával minden földi “galaxis stoppos” a törölközőt? Ma van kereken 21 éve, hogy a világ egyetlen 5 kötetes trilógiájának írója elhunyt és róla emlékezünk. Ilyenkor világszerte vannak közönségtalálkozók, beöltöző showk (ahol a legrosszabbat díjazzák) és legendás a Vogon poetry slam, amely már több mint tíz éve létezik.
Búcsúzóul pedig itt hagyok nektek egy rövid ismertetőt a vogonokról valamint bolygónk második legintelligensebb faját (a delfineket) idézve: Viszlát, és kösz a halakat!

https://www.youtube.com/watch?v=u-1AJxwEmeo

Szerkesztette: Szabó Piros 10.D

Szólj hozzá

Az év napjai