2022. jún 07.

Érzelmi érvénytelenítés

írta: Deles
Érzelmi érvénytelenítés

„Túlságosan érzékeny vagy!”

„Ugyan már, ettől még nem dől össze a világ.”

„Túl fogod élni!” *lehangoló szemforgatás*

Te is tapasztaltál már hasonlókat? Akkor valószínűleg neked sem újdonság az érzelmi érvénytelenítés fogalma. De mi is ez pontosan?

Az érzelmi érvénytelenítés mások érzéseinek, gondolatainak és lelki állapotának figyelmen kívül hagyása, elutasítása, minimalizálása vagy megszégyenítése.

Elsőre nehéz lehet bekategorizálni, de ez többet jelent, mint amikor nem értünk egyet valakivel.  A felismerés megkönnyítéséért, íme néhány nonverbális jel, ami szintén érvénytelenítő hatással lehet ránk: a szemforgatás, a telefon nyomkodása, a tér fizikai elhagyása és az ignorálás.

Az érzelmi érvénytelenítés nem minden esetben tudatos. Sőt, előfordulhat, hogy kifejezetten jó szándékkal teszik, például segíteni szeretnének túllépni egy nehéz szituáción. Ilyenkor azért folyamodhatnak ehhez az eszközhöz, mert nem érzik kényelmesnek a helyzetet, vagy mert nem megérteni szeretnék a másik érzéseit, hanem megváltoztatni azokat. De ha ismétlődő és tudatos, akkor érzelmi bántalmazásnak is tekinthetjük.

A legrosszabb esete, ha egy manipulálási módként jelenik meg, azzal a céllal, hogy elérjük, hogy a másik megkérdőjelezze érzéseit.

Több negatív hatással is rendelkezik: eltávolodhatunk a minket nem megértő féltől, megjelenhet bennünk az értéktelenség vagy az alárendeltség érzete, csökkenhet az önértékelésünk az elutasítástól való félelem miatt és súlyosabb esetben depresszióhoz, szorongáshoz, poszttraumatikus stresszhez vagy borderline személyiségzavarhoz is vezethet.

FONTOS! Nem kell, hogy egyetértsünk a másikkal, ahhoz, hogy elfogadjuk az érzéseit vagy hogy megpróbáljuk megérteni azokat. Minden érzés számít és jogosan van jelen, elismerésük mindenkinek jár. Ilyenkor jöhet jól, ha empatikusak vagyunk.

Ha kíváncsi vagy, hogyan lehetsz kicsit empatikusabb, olvass bele az empátiáról és a szimpátiáról szóló cikkünkbe, amit az Elme&Lélek rovatban találtok meg!

Szerkesztette: G.E.L.

Szólj hozzá

Elme és lélek